ORDNA EGEN VINPROVNING MED VÄNNER

Att fixa en egen vinprovning hemma med vännerna kan bli riktigt roligt. Det är både lärorikt, socialt och naturligtvis riktig gott. Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig inför en egen vinprovning, vad du bör tänka på samt tips på smakrika viner.

PLANERING OCH FÖRBEREDELSER

Se till att du har papper och penna till varje deltagare. Du kan välja om du vill förbereda ett litet kompendium där du har skrivit information om färg, doft och smak för att hjälpa vännerna att få ut så mycket som möjligt av vinprovningen. Det går också bra att själv agera provledare och guida gästerna igenom provningens alla steg. Ett bra tips är att använda en vit duk för att vinerna ska komma till sin rätt samt ha god belysning i rummet. Om du förslagsvis köper fyra olika viner från Vinoteket behöver du ha tillgång till fyra vinglas per person. Vill du till exempel prova ett kvalitetsvin från Veneto i norra Italien, ska du ta med Amarone della Valpolicella i din vinprovning. Det är alltid roligt att bestämma ett tema för din vinprovning och prova viner från ett land i taget. Här har ovan nämnda Italien mycket att bjuda på, men även Frankrike, Spanien och Portugal.

VINPROVNINGEN

Ett bra tips är också att köpa olika druvsorter som tydligt skiljer sig åt smakmässigt. Här kan du få stöd och hjälp av Vinoteket. Sätt gärna fram både spottkoppar och vatten för att gästerna ska kunna smaka ordentligt på vinerna. De olika vinerna hälls upp i respektive glas som i tur och ordning analyseras efter färg, doft och smak. Uppmuntra gästerna att försöka urskilja olika smaker och toner i vinet. Anteckna allt ni kommer på. Beskriv hur vinet känns i munnen. Det är roligt att prova vin och upplevelsen gör kanske att ni tillsammans åker på vinweekend i Sverige eller utomlands för att uppleva vinprovning i ett annat sammanhang.

Leave a Reply

mts_best