Hoppa fallskärm

De allra flesta säger att de någon gång i livet skulle vilja hoppa fallskärm. En sådan där upplevelse man inte kan missa i livet. Man ser det på film och hör om vänner som testat. Och visst ser det alltid helt magiskt ut? Att få sväva högt upp i det blå och liksom simma fram över världen som öppnar sig milsvid åt alla håll med den stora himlen över sig. Visst låter det som en dröm? En stor adrenalinkick. Ett minne för livet eller kanske rent av så att man vill skaffa en licens och börjar utöva extremsport seriöst?

Vem får hoppa?

Ja vem får egentligen hoppa fallskärm och vilka förkunskaper krävs? Utrustning? Var vänder man sig? På svenska fallskärmsförbundets hemsida hittar du alla klubbar i landet för att hitta en nära ditt hem eller där du vill hoppa. Förbundet kan även svara på alla frågor du har, men en bra sak att börja med är att våga. Våga hoppa. Du behöver vara fullt frisk och myndig. För ett tandemhopp (tillsammans med en instruktör), krävs inga större förkunskaper mer än en 20 minuters genomgång innan hoppet sker. Vill du däremot hoppa själv så krävs licens. Den tar allt från ett par helger till några veckor att ta. Beroende på din klubbs verksamhet och vädret.

Bra att veta

Det tar ungefär en halvtimma, beroende på flygplan, att flyga till rätt uthoppshöjd som normalt är på 3000 – 4000 meter. När du hoppat är hastigheten cirka 200 km/h och du faller fritt i 50 – 60 sekunder för att på ungefär 1000 meters höjd fälla ut fallskärmen. Alla fallskärmar har en huvudfallskärm och en reservfallskärm. Förbundet har 1500 aktiva medlemmar och tillsammans gör landets klubbar tillsammans 95 000 hopp om året! Svenska fallskärmsförbundet är anslutet till Riksidrottsförbundet och är en del av frivilligförsvaret. Är du mer intresserad av att hoppa fallskärm som en sport är det kul att veta att förbundet anordnar flera läger och tävlingar varje år.

Leave a Reply

mts_best