Frågesporten – en älskad underhållningsform

Frågesport är en mycket uppskattad form av underhållning, både att titta på och att utföra själv. En stor del av alla brädspel som säljs består just av frågespel och det är väl egentligen inte så konstigt när man tänker efter. Människor är tävlingsinriktade, kanske hänger det ihop med tiden som grottmänniskor där man var tvungen att införskaffa sig kunskap för att överleva. Men även på att livet idag går ut på att tävla mot andra. Man tävlar om bra betyg i skolan, man tävlar om att komma upp ett par steg i karriären, man tävlar om att hitta den bästa partnern och att vara den som blir utvald. Man tävlar från vaggan till graven i stort sett. Det är nog därför vi människor älskar frågesport så mycket. Vi vill gärna briljera med våra kunskaper och vara bättre än andra. Kunskap har blivit en statussymbol i dagens samhälle kan man nästan säga.

Tävla hemma från soffan

Att vi gillar att titta på frågesport på TV är inget nytt. Vi älskar att sitta hemma i vår soffa och veta svaret på frågan när personen på TV sitter och våndas och svettas i studion. En nyhet i ”På spåret”, det populära tv-programmet, är att vi denna säsong har möjlighet att vara med och tävla hemma från soffan via SVT Play och appen Duo. På så sätt blir det mer spännande för oss att jämföra våra kunskaper mot tv-deltagarnas och programmet blir dessutom roligare att följa. En anledning till att programmet blivit så populärt är kanske att vi får lära oss så mycket om Sverige som vi inte visste. Det är numera så populärt att resa utomlands på semester att vi nästan glömmer bort hur vackert vårt eget land faktiskt är. En annan anledning till varför vi älskar ”På Spåret” är de omåttligt populära programledarna som med både humor och värme leder oss genom frågeprogrammet på fredagskvällarna. Ett program som för övrigt har varit igång i mer än 30 år.

Kunskap är mer än bara frågesport

Det är inte bara frågesport som vässar hjärncellerna, även ljudböcker gör dig allmänbildad. Att läsa pappersböcker har en viss charm men en del människor tar lättare till sig talad text än skriven vilket kan vara till fördel om man ska lära sig något till en tenta eller behöver veta något viktigt. Idag finns det flera ljudbokstjänster som är enkla att använda till både platta och mobil. Alla sätt att inhämta kunskap är bra men det är också väldigt individuellt vad som passar en bäst. Ett roligt sätt att inhämta kunskap och träna hjärnan på är via frågespel. Många spelar med familj och vänner i form av brädspel men det finns även till exempel appar där man kan spela mot okända eller mot en dator. En form av frågesport som blivit mer populär de senaste åren är olika typer av quiz på antingen puben eller festen. Det viktigaste är dock att man har roligt och att man förhoppningsvis lär sig något.

Leave a Reply

mts_best