Musikunderhållning på bästa sändningstid

De flesta håller nog med om att musik och underhållning passar ihop. Musikprogrammen blomstrar som aldrig förr och tittarsiffrorna slår i taket. Allra roligast blir det naturligtvis när någon form av tävling ligger till grund för själva programmet.

Så ska det låta

Programmet ”Så ska det låta” började sändas redan 1997 och har sedan dess varit ett både populärt och folkkärt inslag i tv-tablån på SVT med ett stort antal tittare varje säsong. Programidén går ut på att fyra artister bjuds in, och tillsammans med två pianister bildas två lag som tävlar mot varandra i musik. För tittarna blir det en underhållande musiklek som passar hela familjen. Programmet leddes av Peter Harryson fram till 2005. Peter Settman tog över 2006 och 2014 var det Kalle Moraeus tur att axla programledarskapet. 2018 blåste Sarah Dawn Finer in som en frisk fläkt och programmet tilltalar nu en ännu yngre publik, inte minst kan man numera själv tävla i en applikation under programmets gång.

I tävlingsgrenen ”Introt” spelar liveorkestern ett intro av en särskild låt och det lag som först kommer på vilken låt det handlar om reser sig upp och framför den. Ett annat omtyckt inslag i detta musikunderhållningsprogram kallas ”Strofen”. Själva strofen gömmer sig bakom ett bestämt antal numrerade skyltar och de båda lagen får i tur och ordning prova lyckan. Till varje nytt ord med blå bakgrund får laget sjunga en sång som innehåller ordet i fråga. Den som först kommer på vilken strof det handlar om vinner omgången. Artisterna som deltar bjuder på sig själva och både publiken i studion och i tv-soffor runt om i landet får njuta av deras framträdanden. På partykungen.se finns dessutom allt som behövs för att delta i underhållningen hemma. Här hittar man glitterdraperier, guldballonger, serpentiner, partyhattar, peruker och allt mellan himmel och jord att förgylla vilket party som helst med.

Idol

Detta program har sänts på TV 4 mellan 2004 och 2018 i totalt fjorton säsonger. Programmet bygger på den brittiska förlagan Idols som har fått motsvarigheter i många länder runt om i världen. Konceptet går ut på att hitta Sveriges nästa supertalang och inleds med att den utsedda juryn åker på en omfattande auditionturné från norr till söder. Sökandet visas sedan på TV och mynnar ut i ett visst antal tävlanden som sedan gallras bort i direktsända veckofinaler tills endast två tävlanden återstår. Finalen går av stapeln i Globen och för vinnaren väntar ett eftertraktat skivkontrakt.

Många av deltagarna genom åren har fått medial uppmärksamhet och lyckats starta sina karriärer tack vare den plattform och musikunderhållnings-scen som programmet erbjuder. I år fyller programmet 15 år och juryn tänker vända på varje sten i jakten på 2019 års stora stjärna.

Leave a Reply

mts_best