Underhållning som ger adrenalinkickar

Människor söker underhållning i olika former för att det får dem att må bra. När vi mår bra betyder det att olika typer av hormoner som styr våra känslor utsöndras i kroppen. Ett sådant hormon, som kan få oss att känna något som gränsar mellan eufori och skräck, är adrenalin, och det utsöndras framförallt när vi upplever något som utsätter oss för extrema förhållanden. Det är därför inte konstigt att många söker efter upplevelser som kan få dem att uppleva just den där adrenalinkicken.

En aktivitet som många söker sig till för att få en stark adrenalinkick är bungyjump. Bungyjump innebär att man kastar sig ut från en hög höjd – vilket är tillräckligt för att kroppen ska börja utsöndra adrenalin. Vid fötterna har man fäst ett starkt gummiband, som gör att man studsar upp innan man slår i marken. Det är vanligt att bungyjump sker från broar eller lyftkranar. Det högsta bungyjumpet i världen var 216 meter högt, och hoppades från Bloukransbron i Sydafrika.bungie-jumping

Om man vill hoppa från ännu högre höjder än så kan fallskärmshoppning vara nästa steg att ta. Adrenalinkicken blir i det fallet minst lika stark som vid bungyjump, men också mer utdragen, eftersom hoppet tar längre tid. För att få hoppa fallskärm själv måste man gå en längre utbildning, men det går ändå att uppleva fallskärmshopp. Man kan nämligen hoppa det som kallas tandemhopp, som innebär att man hoppar med som ”passagerare” under en erfaren fallskärmshoppare. Som passagerare är man fastspänd under hopparen, eller tandempiloten, och får således den fulla upplevelsen av att hoppa, men hoppet styrs i sin helhet av tandempiloten. Ett traditionellt fallskärmshopp sker från ett flygplan, men det finns också en variant som kallas BASE-hoppning, där man hoppar från något som har markkontakt. BASE står nämligen för ”Building, Antenna, Span, Earth formations”.

Om man inte behöver fullt så mycket äventyr för att få en adrenalinkick, men ändå vill uppleva höga höjder och äventyr, kan ett bra mellanting vara Äventyrsbanan i Stockholm. Där kan man uppleva allt från trapetshopp till att åka ziplina, och om man inte vill göra det för sin egen skull kanske man bokar en dag på Äventyrsbanan för en svensexa i Stockholm man ska anordna för en vän (som tycker om adrenalinkickar i lagom doser).

Leave a Reply

mts_best